czwartek, 29 sierpnia 2013

Lato, jeszcze lato:)

Mimo, że ranki już rześkie są bardzo, zieleń jakby przyblakła i gdzieś tam daleko jest zapowiedź jesieni.... to LATO mamy jeszcze:) Po tej problematycznej wiośnie - chciałoby się, żeby jak najdłużej..  Kwiaty i rośliny na tarasie ani myślą o jesieni, co bardzo cieszy:)
KOT zawsze wygrywa w konkurencji tarasowej "Kto pierwszy usiądzie na krześle z poduszką:):)"

Narzędzia przez lato nabrały patyny:) a winobluszcz nadal soczysto - zielony..
Dostałam w prezencie truskawki szklarniowe, pewnie już ostatki tegoroczne.. 
Powstało ciasto, ciągle letnie:) Spód od tortu węgierskiego, masa - serek mascarpone z bitą śmietaną..
Tym truskawkowym akcentem życzę wszystkim jak najdłuższego lata!

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Z powrotem...

Bardzo DZIĘKUJĘ wszystkim za życzenia w kwestii dobrego urlopu - spełniły się! I pogoda była cudna i wakacyjne ścieżki okazały się fajne:)
Nie macie jednak wrażenia, że urlop jest zawsze za krótki? Nasz w tym roku był bardzo intensywny:) No i dla mnie taki prawdziwy był - obiecałam sobie dwa tygodnie bez komputera i telefonów (no, raz zerknęłam do tableta - z ciekawości jak toto działa i zostawiłam komentarz tu i ówdzie:))..
Nasze wakacje można podzielić na część plenerową i miejską.. I oczywiście - remontową:)), bo i drobny remoncik udało nam się zmieścić w ów urlopowy czas:)

Bieszczady.. Urzekające krajobrazy, zapomniane ścieżki i ta chwytająca za serce historia ostatnia.. Ale widać też, że to powoli ginący świat, dociera tam cywilizacja, zmienia tą magiczną krainę.. Dziś  obrazki z części plenerowej:) 




Zaskoczeniem pewnym była spora liczba turystów na głównych bieszczadzkich szlakach.. 
Z tego względu wybieraliśmy takie mniej uczęszczane i zdobycie Tarnicy jeszcze przed nami:)

Przełęcz Nasiczne - cudne miejsce!

Okolice Lutowisk:)


Dobrego tygodnia i .. cdn:)


piątek, 9 sierpnia 2013

Od jutra urlop:)

Jutro wyruszamy na urlop:) W tym roku kierunek - Bieszczady.. Nie byliśmy jeszcze w tamtych stronach, czas nadrobić zaległości:) 
Zapowiada się interesująco i tak jak lubimy - piękna przyroda i mało cywilizacji:)

Zdjęcia udostępnione przez nasze Dziewczę:)
Wszystkim, którzy zaczynają wakacje - dobrego wypoczynku, a tym, którzy już po - dobrych letnich dni w domowym otoczeniu:)

wtorek, 6 sierpnia 2013

Młyn i nie tylko..

Znajomi polecili nam zachwycające miejsce - Młyn Gospodarczy w Pruszczu Gdańskim:) Znajduje się tam sklep, a w nim mnogość przetworów zbożowych (kasze, mąki, otręby, różnego rodzaju płatki), herbatki naturalne, orzechy, suszone owoce, oleje, nasiona roślin strączkowych.. Słowem - spory asortyment produktów naturalnych, tak cennych w dzisiejszych zwariowanych czasach.. 




 
Zainteresowana byłam przede wszystkim stevią - i znalazłam:) W dwóch postaciach - można w sklepie kupić suszone liście oraz słodzik.

Bardzo ucieszył mnie wybór przetworów zbożowych.. Zwłaszcza mąki i otręby.. Bo.. Chleby i bułki drożdżowe były w naszej kuchni od dawna..  Ale w weekend udało mi się upiec pierwszy chleb na zakwasie:)  Pycha! 
Pieczenie chleba ma w sobie coś magicznego.. A teraz ten młyn.. i te mąki..  Zaczniemy nową rodzinną tradycję:)
Dobrego wtorku! Upał nie odpuszcza:)

EDIT

Janeczko Kochana:) - wywołałaś Pana Listonosza swoim pytaniem:) Są u nas.... hmmmm.. małe problemy z dostarczaniem poczty i kartki imieninowe od Ciebie i jeszcze jednej Dobrej Duszyczki przyszły dopiero dziś:) Fajnie mieć takie przedłużone imieniny:) Bardzo, bardzo dziękuję Ci za pamięć i przepiękne życzenia:) i pozdrawiam przeserdecznie!
A do Młyna wybierz się koniecznie, bo warto:)

sobota, 3 sierpnia 2013

Na słodko:)

Z okazji powrotu Dziecka z obozu:) - cynamonowe drożdżówki z owocami według przepisu Liski z bloga White Plate (klik). U mnie z owoców jak widać - borówki:)



Dobrej soboty!

czwartek, 1 sierpnia 2013

Na upały..

Pokochałyśmy z Olą w tym sezonie cukinię. Jest to świetne warzywo o wielu zastosowaniach.
Na upały - szybki makaron pełnoziarnisty z cukiną:)

Składniki:
2 cukinie
0,5 kg pieczarek
mała cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
kulka mozzarelli
1/2 kubeczka śmietany 12% (lub 2-3 łyżki serka mascarpone)
przyprawy (sól, pieprz, sól czosnkowa)
opakowanie makaronu pełnoziarnistego 

Wykonanie:
Pieczarki odkładnie umyć, pokroić, podsmażyć na oliwie razem z drobno posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodać dowolnie pokrojoną cukinię, mozzarellę oraz śmietanę/serek. Przyprawić do smaku.
Ugotować makaron (al dente) - wymieszać z cukinią i gotowe:) Szybkie, proste i bardzo smaczne:).


Dobrego popołudnia!