wtorek, 5 listopada 2013

Łosoś norweski z ciastem francuskim:)

Jest to danie, w którym Dzieci tolerują szpinak:). Początki były trudne, teraz zwykle robię dwie porcje:)

Potrzebne są następujące produkty:

1/2 kg filetów z łososia
paczka mrożonego szpinaku/lub 2 pęczki świeżego szpinaku
2 opakowania ciasta francuskiego
1 serek feta lub 1 opakowanie serka koziego (w moim odczuciu kozi lepszy)
jajko do posmarowania ciasta
1/2 serka mascarpone
1 łyżka mąki
1/2 cytryny
sól, pieprz, sól czosnkowa,

Szpinak należy ugotować, doprawić do smaku według gustu, dodać serek mascarpone oraz 1 łyżkę mąki rozprowadzoną w ciepłej wodzie - chodzi o to, żeby szpinak zagęścić (można w inny sposób, jeśli macie swoje przepisy na tą okoliczność).
Łososia - posolić, popieprzyć, skropić cytryną, oprószyć delikatnie solą czosnkową. Można również tak przygotowanego łososia przed zawinięciem w ciasto potrzymać przez kilka minut na parze - ale nie jest to konieczne.
Na cieście francuskim położyć warstwę szpinaku, następnie serek (feta lub kozi) oraz łososia. Ciasto naciąć po obu stronach i "zapleść", najlepiej tak, żeby przykryć wszystkie warstwy:). Dla ładnego koloru - posmarować jajkiem.
Danie pyszne i  proste do wykonania - smacznego!
EDIT:)
Ha:) Haniu, dziękuję:) - piec trzeba około 30-40 min w temperaturze 200C (zależy oczywiście od piekarnika)



24 komentarze:

  1. Apetyczne danie , lubię rybę i ciasto francuskie ,,,
    Czas spróbować coś innego ,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Wioluś:) Polecam, bardzo jest to dobre połączenie:) Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Wypróbuję na święta, a może nawet szybciej tak smakowicie wygląda:)))
    Jak długo trzeba piec i w ilu stopniach, bo nigdy nic nie robiłam z tego ciasta?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Haniu:) Już dopisałam informację o pieczeniu:) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Wygląda super. Ja ostatnio też często robiłam roladę szpinakową ale z łososiem wędzonym. Muszę spróbować Twojej wersji bo i ciasto francuskie i łososia mam w zamrażarce. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Janeczko! Twoją roladę podziwiałam i na pewno wypróbuję:) A jak masz w domku składniki to tylko zrobić i cieszyć się smakiem:) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Wyglada apetycznie! Ja robie podobne z nieco innym warzywnym wkladem: zamiast szpinaku pokrojone ugotowane pory wymieszane z musztarda dijon :) Pozdrawiam z Francji - Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu:) Pory z musztardą - brzmi ciekawie:) Dziękuję za tą inspirację - na pewno wypróbuję;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  5. U nas wszyscy szpinak kochają, więc nie ma problemu, spożywamy w każdej postaci :-)). W cieście francuskim robię w wersji bułeczkowej,czyli z jednego płata wychodzą 4 bułeczki. Nie wiem jak gotujesz szpinak, ale nigdy nie zagęszczałam mąką. Zasadniczo wystarczy wrzucić na gorąca wodę i po chwili odcedzić. Jak większe liście to kroję w paski, a jak małe to wystarczy wymieszać z serkiem. Osobiście szklę na maśle cebulkę i dodaję do szpinaku, ale to już jak kto lubi :-). W Lidlu jest bardzo smaczny gotowy mrożony szpinak w pudełku, wystaczy podgrzać. Zimą się sprawdza, bo z mrożonymi liśćmi różnie bywa. Twój łosoś wygląda pięknie. Pozdrowienia ze stryszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marysiu! Miło Cię słyszeć:) Co do szpinaku, to każdy sposób przyrządzania jest dobry:) Osobiście bardzo szpinak lubię, gorzej z resztą domowników:) W tej potrawie chodzi o to, żeby było jak najmniej wilgoci, stąd to delikatne zagęszczenie;) Serdeczne pozdrowienia znad morza!

      Usuń
  6. Ja lubię szpinak bez ukrywania go i moje wnuczki też, ale takie pyszności chętnie bym zjadła. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gigo:) Zapraszam serdecznie:) Tak to jest, że albo się szpinak lubi, albo... wręcz odwrotnie:) Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  7. Uwielbiamy szpinak. Mam sporo zamrożonego.Szpinak wrzucam na masło z czosnkiem. Tylko sparzam. Pychotka z makaronem penne.
    Ja nie jem łososia i pstrąga. Robię te ryby bardzo często mojemu Erykowi.
    Twoje danie wygląda bardzo apetycznie więc zrobię je z dorszem...
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Łucjo:) Myślę, że w wersji z inną rybką danie to będzie równie smaczne:) A szpinak - bardzo wdzięcznym jest warzywem, wersja makaronowa występuje u nas z wędzonym łososiem:) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. Alez smacznie wyglada a my kochamy lososia!!! No, moze ze szpinakiem bedzie gorzej, ale na pewno warto wyprobowac :) Dziekuje! I przesylam pozdrowionka! Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Jolu:) Szpinak można zastąpić brokułami:) Albo porami, jak napisała Ania:) Można pokombinować:) Serdeczności i smacznego!

      Usuń
  9. Oj, urośnie mi zadek jak nic:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Polinko:) Coś Ty, od takiego dietetycznego dania - na pewno nie:) Pozdrowienia cieplutkie!

      Usuń
  10. Mmmmm... This looks nice! Maybe I am going to try to make this! :-0

    Many greetings from the Netherlands,
    dzjiedzjee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello Gert! Try it, because it's worth:) Greetings from Gdańsk!

      Usuń
  11. Pyszne to! W ciasto francuskie zawijam też polędwicę wieprzową z bekonem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo:), dobry pomysł! Muszę spróbować, u mnie ludność mięsożerna jest:) Serdeczności!

      Usuń
  12. ależ to apetycznie wygląda:)))))))))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)